REkrabička a REkelímek
Zpět na články

Jak jíst oblíbená světová jídla jako člověk, který tomu rozumí 

Tipy
Daniela Domin Kaňková

Ramen 

Ramen není jen obyčejná polévka. Je to kompletní, vrstvené jídlo, kde se nudle, maso a zelenina jí hůlkami a vývar lžící. A ano, srkání je v pořádku. Pomáhá uvolnit aroma a ochlazujehorké sousto. Na závěr můžete zbytek vývaru dokonce vypít přímo z misky. 

Pho 

Pho stojí na silném vývaru. Proto se začíná tím, že si dáte první sousto tak, jak polévka dorazila na stůl. Teprve potom přichází na řadu bylinky, limetka a chilli. Přidávají se až těsně předjídlem, aby zůstaly čerstvé a svěží. Pho můžete dochutit i jinými kondimenty, jako jsou hoisin omáčka a sriracha. Ale pozor, ať to nepřeženete a nepřebijete chuť samotné polévky. 

Sushi 

Věděli jste, že můžete sushi jíst i rukama? Je to dokonce jeden z tradičních způsobů. Ale pozor, platí to jenom pro nigiri a maki. Sashimi se jí hůlkami. 

Nedílnou součástí sushi je sójovka. Namáčí se vždycky ryba, ne rýže. Mohla by se rozmočit. Do sójovky navíc rozhodně nemíchejte wasabi. V tradiční japonské gastronomii už může wasabi dávkovat mezi rybu a rýži kuchař. Takže pokud ho přidáváte sami, dejte jen kousíček na vršek ryby.  

A zázvor? Ten nepřikusujeme s každým soustem. Je to čistič chuti mezi jednotlivými druhy ryb. 

Pizza 

Pizza je sice jídlo do ruky, ale klidně ji můžete hezky krájet příborem. V Itálii je to naprosto běžné, hlavně u čerstvé, horké pizzy. Jakmile trochu vychladne a zpevní se střed, přechází se naruce. A pokud u stolu narazíte na nůžky, nelekejte se. Je to jen jeden z dalších triků, jak nezničit vláčné těsto a neroztahat sýr po celém talíři. 

Burger 

Stejně jako pizza se i burger jí rukama. Ne proto, že se to musí, ale prostě tak chutná líp. Každé kousnutí má mít všechno najednou – maso, housku, salát, sýr. A jasně, může to být trochumessy. No a co? Tak se pak skočíte umýt na záchod. 

Cappuccino 

V Itálii se cappuccino pije zásadně dopoledne. A to kvůli žaludku. Mléko je těžká potravina a po obědě by se špatně trávilo.  

U nás si cappuccino samozřejmě můžete vychutnat kdykoli. Nikdo vám za to nevezme hrnek z ruky. Jen je hezké vědět, že když si cappuccino objednáte v Itálii odpoledne nebo po večeři, personál hned pozná, že nejste místní. 

A co jídlo s sebou? 

Stolování nekončí u stolu. Někdy prostě spěcháme zpátky do práce nebo domů a to je úplně v pořádku. Jen je dobré myslet na to, v čem si jídlo odnášíte, aby přežilo cestu tak, jak má. 

Pokud si jídlo chcete vzít s sebou, udělejte to s respektem. Vezměte si ho v REkrabičce, která zachová jeho čerstvost i strukturu.