Ramen
Ramen není jen obyčejná polévka. Je to kompletní, vrstvené jídlo, kde se nudle, maso a zelenina jí hůlkami a vývar lžící. A ano, srkání je v pořádku. Pomáhá uvolnit aroma a ochlazujehorké sousto. Na závěr můžete zbytek vývaru dokonce vypít přímo z misky.
Pho
Pho stojí na silném vývaru. Proto se začíná tím, že si dáte první sousto tak, jak polévka dorazila na stůl. Teprve potom přichází na řadu bylinky, limetka a chilli. Přidávají se až těsně předjídlem, aby zůstaly čerstvé a svěží. Pho můžete dochutit i jinými kondimenty, jako jsou hoisin omáčka a sriracha. Ale pozor, ať to nepřeženete a nepřebijete chuť samotné polévky.
Sushi
Věděli jste, že můžete sushi jíst i rukama? Je to dokonce jeden z tradičních způsobů. Ale pozor, platí to jenom pro nigiri a maki. Sashimi se jí hůlkami.
Nedílnou součástí sushi je sójovka. Namáčí se vždycky ryba, ne rýže. Mohla by se rozmočit. Do sójovky navíc rozhodně nemíchejte wasabi. V tradiční japonské gastronomii už může wasabi dávkovat mezi rybu a rýži kuchař. Takže pokud ho přidáváte sami, dejte jen kousíček na vršek ryby.
A zázvor? Ten nepřikusujeme s každým soustem. Je to čistič chuti mezi jednotlivými druhy ryb.
Pizza
Pizza je sice jídlo do ruky, ale klidně ji můžete hezky krájet příborem. V Itálii je to naprosto běžné, hlavně u čerstvé, horké pizzy. Jakmile trochu vychladne a zpevní se střed, přechází se naruce. A pokud u stolu narazíte na nůžky, nelekejte se. Je to jen jeden z dalších triků, jak nezničit vláčné těsto a neroztahat sýr po celém talíři.
Burger
Stejně jako pizza se i burger jí rukama. Ne proto, že se to musí, ale prostě tak chutná líp. Každé kousnutí má mít všechno najednou – maso, housku, salát, sýr. A jasně, může to být trochumessy. No a co? Tak se pak skočíte umýt na záchod.
Cappuccino
V Itálii se cappuccino pije zásadně dopoledne. A to kvůli žaludku. Mléko je těžká potravina a po obědě by se špatně trávilo.
U nás si cappuccino samozřejmě můžete vychutnat kdykoli. Nikdo vám za to nevezme hrnek z ruky. Jen je hezké vědět, že když si cappuccino objednáte v Itálii odpoledne nebo po večeři, personál hned pozná, že nejste místní.
A co jídlo s sebou?
Stolování nekončí u stolu. Někdy prostě spěcháme zpátky do práce nebo domů a to je úplně v pořádku. Jen je dobré myslet na to, v čem si jídlo odnášíte, aby přežilo cestu tak, jak má.
Pokud si jídlo chcete vzít s sebou, udělejte to s respektem. Vezměte si ho v REkrabičce, která zachová jeho čerstvost i strukturu.