REkrabička a REkelímek
Zpět na články

Jak iniciativa Univerzity za klima odstartovala cestu REkrabiček nejen do menz Univerzity Karlovy 

Case study
Daniela Domin Kaňková

Karlovka se pro změnu rozhodla především z ekologických důvodů. Chtěla přispět ke snížení produkce odpadu v provozu a zároveň reagovat na požadavek studentů zapojených do iniciativy Univerzity za klima. 

O možnosti využívání REkrabiček se pak univerzita dozvěděla na online workshopu k udržitelnosti stravování na českých vysokých školách, který proběhl na podzim roku 2022 v rámci projektu UNILEAD (University Leaders in SDGs). Od ledna 2023 se rovnou pustili do pilotního testování v menze v Troji. 

Přechod na REkrabičku v praxi 

Přechod na využívání REkrabiček a REkelímků byl rozdělen na dvě fáze – osvětovou a provozní. 

V osvětové fázi se Karlovka zaměřila na zvýšení povědomí o nové možnosti používání REkrabiček a REkelímků. Informace o REkrabičkách byly zveřejněny na webu a na sociálních sítích a ve spolupráci s Nikolou Rusovou (manažerkou udržitelného rozvoje UK) a Danou Kapitulčinovou (koordinátorkou projektu UNILEAD) se služba propagovala i v newsletteru.  

V den zavedení v menze Troja REkrabička navíc přímo u výdeje připravila propagační stánek, kde ambasadoři studentům a zaměstnancům vysvětlovali, jak REkrabičky fungují a čím přispívají k udržitelnosti. 

Provozní fáze byla spíše o nastavení systémů pro co nejpohodlnější používání. Bylo nutné zejména upravit pokladní systém pro platbu vratné zálohy (přes ISIC kartu, hotově, kartou) a také najít efektivní způsob skladování obalů, aby se nepletly s těmi, které si přinesli strávníci. 

Spokojenost, která odstartovala další expanzi 

Vzhledem k tomu, že zavedení REkrabiček vzešlo přímo z iniciativy studentů, setkalo se s velmi pozitivní odezvou. Nejvíce oceňují, že nevzniká odpad, kterého je kolem nás už tak neuvěřitelné množství. S krabičkou se i dobře manipuluje a neprotéká, díky čemuž si mohou nedojezené jídlo bezpečně schovat na později.  

Na základě dobré zkušenosti se pak Karlovka rozhodla udržitelné obaly rozšířit i do dalších provozoven – například do Menzy Kajetánka, Menzy Jednota nebo Menzy Právnické fakulty. Dnes má univerzita REkrabičky a REkelímky ve všech jejich stravovacích zařízeních. 

A to není vše. Dle dostupných informací byla Univerzita Karlova byla první veřejnou vysokou školou v Česku, která tímto způsobem začala přispívat k udržitelnosti, a tím inspirovala další menzy a podobné gastroprovozovny, aby se i oni zapojili do snižování množství odpadu.  

Restaurace nebo stravovací zařízení, které REkrabičky využívají, vnímáme jako pokrokové. Ukazují tím, že jim záleží na budoucnosti nás všech, a pro ekologicky smýšlející lidi pak mají vyšší přidanou hodnotu,“ dodává samotná univerzita. 

Výsledky mluví samy za sebe 

Zavedení REkrabiček na Univerzitě Karlově jasně ukázalo, jak velký může mít dopad změna v tak běžné věci, jako jsou obědové obaly v menzách. Za hlavní výhody vidí: 

– výrazně méně vyprodukovaného odpadu 

– REkrabičky jsou oproti jednorázovým obalům pro zákazníky levnější 

– a vstřícný krok směrem k potřebám studentů, kterým na udržitelnosti opravdu záleží 

Právě díky nim se menzy proměnily v prostor, kde udržitelnost už není pouhým pojmem, ale každodenní praxí.