Karlovka se pro změnu rozhodla především z ekologických důvodů. Chtěla přispět ke snížení produkce odpadu v provozu a zároveň reagovat na požadavek studentů zapojených do iniciativy Univerzity za klima.
O možnosti využívání REkrabiček se pak univerzita dozvěděla na online workshopu k udržitelnosti stravování na českých vysokých školách, který proběhl na podzim roku 2022 v rámci projektu UNILEAD (University Leaders in SDGs). Od ledna 2023 se rovnou pustili do pilotního testování v menze v Troji.
Přechod na REkrabičku v praxi
Přechod na využívání REkrabiček a REkelímků byl rozdělen na dvě fáze – osvětovou a provozní.
V osvětové fázi se Karlovka zaměřila na zvýšení povědomí o nové možnosti používání REkrabiček a REkelímků. Informace o REkrabičkách byly zveřejněny na webu a na sociálních sítích a ve spolupráci s Nikolou Rusovou (manažerkou udržitelného rozvoje UK) a Danou Kapitulčinovou (koordinátorkou projektu UNILEAD) se služba propagovala i v newsletteru.
V den zavedení v menze Troja REkrabička navíc přímo u výdeje připravila propagační stánek, kde ambasadoři studentům a zaměstnancům vysvětlovali, jak REkrabičky fungují a čím přispívají k udržitelnosti.
Provozní fáze byla spíše o nastavení systémů pro co nejpohodlnější používání. Bylo nutné zejména upravit pokladní systém pro platbu vratné zálohy (přes ISIC kartu, hotově, kartou) a také najít efektivní způsob skladování obalů, aby se nepletly s těmi, které si přinesli strávníci.
Spokojenost, která odstartovala další expanzi
Vzhledem k tomu, že zavedení REkrabiček vzešlo přímo z iniciativy studentů, setkalo se s velmi pozitivní odezvou. Nejvíce oceňují, že nevzniká odpad, kterého je kolem nás už tak neuvěřitelné množství. S krabičkou se i dobře manipuluje a neprotéká, díky čemuž si mohou nedojezené jídlo bezpečně schovat na později.
Na základě dobré zkušenosti se pak Karlovka rozhodla udržitelné obaly rozšířit i do dalších provozoven – například do Menzy Kajetánka, Menzy Jednota nebo Menzy Právnické fakulty. Dnes má univerzita REkrabičky a REkelímky ve všech jejich stravovacích zařízeních.
A to není vše. Dle dostupných informací byla Univerzita Karlova byla první veřejnou vysokou školou v Česku, která tímto způsobem začala přispívat k udržitelnosti, a tím inspirovala další menzy a podobné gastroprovozovny, aby se i oni zapojili do snižování množství odpadu.
„Restaurace nebo stravovací zařízení, které REkrabičky využívají, vnímáme jako pokrokové. Ukazují tím, že jim záleží na budoucnosti nás všech, a pro ekologicky smýšlející lidi pak mají vyšší přidanou hodnotu,“ dodává samotná univerzita.
Výsledky mluví samy za sebe
Zavedení REkrabiček na Univerzitě Karlově jasně ukázalo, jak velký může mít dopad změna v tak běžné věci, jako jsou obědové obaly v menzách. Za hlavní výhody vidí:
– výrazně méně vyprodukovaného odpadu
– REkrabičky jsou oproti jednorázovým obalům pro zákazníky levnější
– a vstřícný krok směrem k potřebám studentů, kterým na udržitelnosti opravdu záleží
Právě díky nim se menzy proměnily v prostor, kde udržitelnost už není pouhým pojmem, ale každodenní praxí.