Sestavili jsme pro vás přehled 7 trendů, které letos hýbou nejen českou gastronomií, a přidali i tipy, kam na ně zajít. Samozřejmě do podniků, kde si svůj oběd nebo večeři můžete vzít s sebou v REkrabičce.
1. Lokální a sezónní suroviny (klidně i ty zapomenuté)
Medvědí česnek, kopřivy, meduňka. Dneska frčí nejen bio, ale i babiččina zahrádka. Restaurace čím dál víc sází na to, co právě roste za rohem, a nebojí se ingrediencí, které jsme dlouho míjeli. A dohromady? Skvostná harmonie chutí i živin.
Kam zajít?
Café Datel (České Budějovice) – tahle jihočeská klasika sází na lokální dodavatele a nabízí i výbornou výběrovou kávu.
2. Luštěniny na vzestupu
Kdysi to byly noční můry školních jídelen, teď jsou to vymazlené luštěninové bowls, řízná curry a dokonce i dezerty. Luštěniny jsou plné vlákniny, minerálů a rostlinných bílkovin. Prostě ideální základ pro vyvážený oběd nebo večeři.
3. Fermentace žije
Kombucha, kimchi, tempeh, miso… Fermentace nejen prodlužuje trvanlivost potravin, ale dělá zázraky s chutěmi i konzistencí. Čaj přemění ve skvělé nealko bublinky a ze sójových bobů udělá ingredienci, bez které si svůj talíř už nedokážete představit. A navíc podporuje zdravé trávení.
Kam zajít?
Chutnej (Praha) – dělají výbornou domácí kombuchu, fermentované limonády a mohou se chlubit i vyladěným veganským menu.
4. Pistáciová posedlost
Začalo to nenápadně. Pistáciová zmrzlina, dubajská čokoláda, pak plněné croissanty. Dneska najdete pistácie i ve svých těstovinách a salátech. Jsou prostě všude a z obyčejného pokrmu dokáží udělat pěknou parádu.
Kam zajít?
Le Camille (Praha) – na jejich týdenním menu najdete italské speciality, kde pistácie často hrají hlavní roli.
5. Nostalgické chutě
Krupicová kaše, dukátové buchtičky, nebo třeba pořádně vysmažený řízeček s brkaší… tohle není jídelníček z pionýrského tábora, ale v dnešní době nabídka ve stylových bistrech.
Kam zajít?
Wevar (Praha) – poctivá česká klasika, která nabízí i rozvoz a obědy pro firmy.
6. Knedlíčky ve všech podobách
Gyozy, pelmeně, dim sum, ale i naše domácí švestkové. Lidi je milují, protože jsou měkké, hezky nadýchané a vždycky na vás uvnitř čeká nějaké malé překvapení.
7. Naducané sendviče
Čím více vrstev, tím líp. Sýry, uzeniny, zelenina, vejce, majonéza, mikrobylinky, naslano i nasladko. Dneska si můžete dát sendvič snad už s čímkoliv. A když to skoro nedrží pohromadě, je to správně.
Kam zajít?
Bistro B (Praha) – mimo jiných fantastických pokrmů u nich najdete sendviče, které se vám nevejdou do pusy.
A co s tím má společného REkrabička?
Foodie trendy roku 2025 nám ukazují, že dobré jídlo není jen o chuti, ale i o emocích, lokálnosti a odpovědném přístupu. REkrabička to celé krásně doplňuje. Umožní vám ochutnávat, sdílet i vracet se do oblíbených podniků. To vše bez zbytečného odpadu a bez kompromisů.