REkrabička a REkelímek
Zpět na články

7 největších foodie trendů, které (zatím) vládnou roku 2025

Novinky
Daniela Domin Kaňková

Sestavili jsme pro vás přehled 7 trendů, které letos hýbou nejen českou gastronomií, a přidali i tipy, kam na ně zajít. Samozřejmě do podniků, kde si svůj oběd nebo večeři můžete vzít s sebou v REkrabičce.

1. Lokální a sezónní suroviny (klidně i ty zapomenuté)

Medvědí česnek, kopřivy, meduňka. Dneska frčí nejen bio, ale i babiččina zahrádka. Restaurace čím dál víc sází na to, co právě roste za rohem, a nebojí se ingrediencí, které jsme dlouho míjeli. A dohromady? Skvostná harmonie chutí i živin.

Kam zajít?

Café Datel (České Budějovice) – tahle jihočeská klasika sází na lokální dodavatele a nabízí i výbornou výběrovou kávu.

2. Luštěniny na vzestupu

Kdysi to byly noční můry školních jídelen, teď jsou to vymazlené luštěninové bowls, řízná curry a dokonce i dezerty. Luštěniny jsou plné vlákniny, minerálů a rostlinných bílkovin. Prostě ideální základ pro vyvážený oběd nebo večeři.

3. Fermentace žije

Kombucha, kimchi, tempeh, miso… Fermentace nejen prodlužuje trvanlivost potravin, ale dělá zázraky s chutěmi i konzistencí. Čaj přemění ve skvělé nealko bublinky a ze sójových bobů udělá ingredienci, bez které si svůj talíř už nedokážete představit. A navíc podporuje zdravé trávení.

Kam zajít?

Chutnej (Praha) – dělají výbornou domácí kombuchu, fermentované limonády a mohou se chlubit i vyladěným veganským menu.

4. Pistáciová posedlost

Začalo to nenápadně. Pistáciová zmrzlina, dubajská čokoláda, pak plněné croissanty. Dneska najdete pistácie i ve svých těstovinách a salátech. Jsou prostě všude a z obyčejného pokrmu dokáží udělat pěknou parádu.

Kam zajít?

Le Camille (Praha) – na jejich týdenním menu najdete italské speciality, kde pistácie často hrají hlavní roli.

5. Nostalgické chutě

Krupicová kaše, dukátové buchtičky, nebo třeba pořádně vysmažený řízeček s brkaší… tohle není jídelníček z pionýrského tábora, ale v dnešní době nabídka ve stylových bistrech.

Kam zajít?

Wevar (Praha) – poctivá česká klasika, která nabízí i rozvoz a obědy pro firmy.

6. Knedlíčky ve všech podobách

Gyozy, pelmeně, dim sum, ale i naše domácí švestkové. Lidi je milují, protože jsou měkké, hezky nadýchané a vždycky na vás uvnitř čeká nějaké malé překvapení.

7. Naducané sendviče

Čím více vrstev, tím líp. Sýry, uzeniny, zelenina, vejce, majonéza, mikrobylinky, naslano i nasladko. Dneska si můžete dát sendvič snad už s čímkoliv. A když to skoro nedrží pohromadě, je to správně.

Kam zajít?

Bistro B (Praha) – mimo jiných fantastických pokrmů u nich najdete sendviče, které se vám nevejdou do pusy. 

A co s tím má společného REkrabička?

Foodie trendy roku 2025 nám ukazují, že dobré jídlo není jen o chuti, ale i o emocích, lokálnosti a odpovědném přístupu. REkrabička to celé krásně doplňuje. Umožní vám ochutnávat, sdílet i vracet se do oblíbených podniků. To vše bez zbytečného odpadu a bez kompromisů.