REkrabička a REkelímek
Zpět na články

Janina EKO výzva - látkové kapesníky

Ekologie
Jana Šálková

Papírové za "látkáče"

Výměnu jednorázových kapesníků za látkové jsem zvažovala dlouho. K akci jsem se neměla právě kvůli důvodům, které napadnou nejednoho z nás. Představa praní a znovupoužívání už jednou posmrkaných kapesníků není nic moc… Já si ale čím dál častěji uvědomovala, že je to věc, kterou používám na denní bázi, a že odpad tím vytvořený má cenu zredukovat. No, a když vidím, jak někteří bez problému používají látkové plenky nebo menstruační kalhotky, nebudu přece ohrnovat nos nad látkovými kapesníky.

První zásek nastal u jejich výběru – z mého průzkumu vypadala většina dostupných látkových kapesníků tak, jak je znám z dětství – s kytičkami, proužky nebo podobným decentním dezénem. A už ten mi naháněl dětské vzpomínky, po kterých jsem se do této iniciativy chtěla vrhnout o něco méně.

Pak jsem ale našla jednobarevné kapesníky z organické bavlny, které mě přesvědčily, že to tedy aspoň(!) zkusím. V jednom balení mi přišlo 6 kusů „látkáčů“ z pevnějšího materiálu, které jsem vyprala a byla připravená použít.

Látkové kapesníky z organické bavlny

Nejtěžší část

Co bylo při téhle změně tím nejtěžším krokem? Poprvé se do nich vysmrkat. Ano, čtete správně… Když zkrátka posledních 10 let smrkáte do papíru, najednou vám látka přijde jako něco divného. Alespoň mě ten zvláštní pocit dost překvapil. Po pár dnech jsem si ale zvykla a teď říkám, že už nemám důvod se k papírovým znovu vrátit. I přes některá negativa jsem s nimi totiž spokojená.

Výhody a nevýhody látkových kapesníků

Výhody:

  • Nevytváří se žádný další odpad.
  • Při rýmě se kapesník nerozmáčí a neroztrhá, když do něj pořádně zasmrkáte (na rozdíl od papírového).
  • Jednorázová finanční investice, která se vyplatí (v mém případě 43 Kč za kus).
  • Smrkání do organické bavlny je na pocit příjemnější než do vychlorovaného papíru.
  • Odpadá starost s myšlením na opětovnou koupi jednorázových.
  • Ekologičtější volba, co se týká spotřeby vody na výrobu (při opakovaném používání).

Nevýhody

  • Obtížnější prvotní překonání stigmatu ze školní docházky, že smrkání do látkáče je fuj. 
  • Je oproti papírovému větší, takže ho v kapse ucítíte o něco víc. 
  • Trošku více práce s praním a sušením.
  • Když ho někde vytratíte, je vám to líto mnohem víc.

Látkové kapesníky jsou ekologičtější, i když je musíte prát.

Spotřeba vody při výrobě kapesníků

Při výrobě jednoho látkového kapesníku se spotřebuje zhruba 165 l vody a každým jeho vypráním pustíme z kohoutku dalšího 0,15 litru. Oproti papírovému je ale jeho staršího bráchu možné použít až 520x, což je méně než půl litru vody na jedno použití.  Ve srovnání s papírovým, který při výrobě spotřebuje 2 litry vody, je tedy jasno, která volba je tou ekologičtější.

Proč si koupit kapesníky z bio bavlny

Pokud se při koupi rozhodnete pro biobavlnu, pomůžete jak přírodě, tak i těm, kteří pro vás látku na kapesníky vyrobili. Konvenčně pěstovaná bavlna nejenom že spotřebuje mnohem více vody, ale také se hnojí chemickými pesticidy a insekticidy, které vyčerpávají půdu, kontaminují pitnou vodu rodin žijících v dané lokalitě a vážným způsobem ohrožují zdraví rolníků pracujících na bavlněných polích.  

Biobavlna je oproti tomu pěstovaná s použitím přírodních insekticidů a rostlinných pastí. Před sklizní nejsou aplikovány toxické chemické látky, kterými se odstraňují listy pro jednodušší sběr bavlny (což je běžný postup) a na polích se pravidelně střídá pěstování různých plodin, které zajišťuje zdravou výživnou půdu odolávající erozi. Organická bavlna je zkrátka ohleduplnější k planetě i lidem a její odůvodnitelně vyšší ceny nám pomáhají si uvědomit, že textil bychom neměli brát jako levný a snadno vyměnitelný produkt, ale jako zboží, které si zaslouží více naší úcty.

Při výběru látkových kapesníků zvolte raději ty z biobavlny

Další zajímavé informace k tématu najdete na:

Ekolist

Space

Veronica

Happy Nature

Bio šatník