REkrabička a REkelímek
Zpět na články

24 EKO tipů z "adventního kalendáře"

Tipy
Bára Kocmánková

1. Nekupujte si pití v plastových lahvích

Mějte jednu svoji, kterou jednoduše doplníte. Stejně tak si nemusíte pořizovat každý designový kousek na trhu. Vystačte si s tím, co máte. To samé platí i pro kelímky na kávu s sebou a pro termo hrnky.

2. Protřiďte své oblečení

Projděte všechno kus za kusem a zbavte se všeho, co jste na sebe neměli poslední dva roky. Hezké oblečení vyměňte na swap akci nebo ho darujte těm, kteří ho ještě vynosí. Případně můžete vyzkoušet i upcycling. Kousky, které už mají svou největší slávu za sebou nevyhazujte, ale udělejte si z nich pomocníky na úklid nebo je dejte do kontejneru na recyklované látky.

3. Sprchujte se úsporně

Nejvíce vody spotřebujeme při osobní hygieně. Nový přístup ocení nejen vaše peněženka, ale i příroda. Optimální délka sprchování by neměla přesáhnout 5 až 8 minut. Stačí se namokřit, namydlit a opláchnout. Stejně tak nenechávejte téct vodu proudem při čištění zubů. A pokud před sprchováním musíte odpustit něco málo studené vody, odchyťte ji příště do kyblíku a použijte na zalévání kytek. 

4. Používejte sypaný čaj

Pokud se bez čaje v sáčcích neobejdete, kupujte si takové, které jsou 100% kompostovatelné.

5. Spojte pohyb v přírodě s ploggingem

Plogging je aktivita, která se „narodila ve Švédsku“ a dobrý pocit z ní budete mít hned dvakrát. Její kouzlo spočívá v tom, že při pohybu venku trochu ulevíte přírodě a posbíráte odpadky, které cestou potkáte. Více se o ploggingu dozvíte v našem článku.

Úsporné sprchování
Sypaný čaj
Plogging

6. Používejte bambusové zubní kartáčky

Zkusit můžete i ty ze Salvadory perské, které jsou také mnohem ekologičtější než jejich plastoví kolegové. 

7.  Dejte sbohem mikrotenovým sáčkům

V České republice se jich ročně spotřebují až 4 miliardy. Přitom je používáme přibližně 20 minut a pak putují do koše. Problém je v tom, že mikrotenové sáčky nejde recyklovat. Tím pádem skončí na skládce a často i „zdobí“ naši přírodu. Vyzkoušejte některou z jejich alternativ, kterou nabízí třeba české firmy Frusack nebo Saaczech.

8. Zkuste jíst aspoň jednou týdně veganskou stravu

Produkce masa je pro naši planetu obrovskou zátěží. A to z hlediska emisí skleníkových plynů, využívání vodních zdrojů i ztráty biodiverzity. Produkce masa a mléčných výrobků je dokonce odpovědná za více emisí oxidu uhličitého než celý dopravní sektor. A když budete mít chuť na maso, nakupujte ho aspoň z lokálních zdrojů a mikrofarem.

9. Uklízejte bez chemie

Chemických přípravku na úklid koupelny nebo kuchyně je celá řada. Přitom je tu několik přírodních cest, které vám také pomohou účinně zvládnout nečistotu. Příště při uklízení vyzkoušejte jedlou sodu, ocet a citrón.  Návodů, jak je použít k vyčištění připečeného sporáku, nádobí, vodní baterie nebo sprchového koutu je celá řada. Stačí jen „zagooglit“ a inspirovat se.

10. Využijte odpad z vaší kuchyně a začněte kompostovat

Biologicky rozložitelný odpad tvoří 40 – 60 % komunálního odpadu. Takže kompostování je skvělá cesta, jak míň zaplnit svou popelnici. Navíc tímhle způsobem získáte hnojivo pro rostliny v truhlíku i pro ty na zahradě. Pamatujte, že když necháte bio odpad zbytečně putovat na skládku, stane se z něj skleníkový plyn metan.

Způsobů pro kompostování je hned několik – zahradní kompost nebo kompostér (třeba i v městské komunitní zahradě), domácí vermikompostér, hnědá popelnice. Takže je úplně jedno, jestli bydlíte v paneláku nebo v rodinnému domku. Kompostovat se dá zkrátka všude.

Bambusové zubní kartáčky
Veganská soda
Úklid bez chemie

11. Nakupujte bez obalu

Bezobalové obchody v České republice hezky přibývají a nabízí nejen potraviny, ale i stáčenou drogerii. Pro inspiraci se podívejte třeba na mapu od Reduca, na které je aktuálně 735 bezobalových míst.

12. Nakládejte správně se svým odpadem

Nejlepší cestou je odpad nevytvářet, ale u některých věcí jejich další využití nenajdeme. Proto je musíme správně roztřídit a dát na odpovídající místo, aby všechno automaticky nekončilo na skládkách nebo dokonce na těch černých v přírodě. Základní barvy popelnic – modrá (papír), žlutá (plast), zelená a bílá (sklo), hnědá (bioodpad) všichni známe. Pokud doma ale máte odpad, který do nich nepatří, podívejte se například na web Kam s ním, který vám poradí se správným umístěním veškerého odpadu přímo ve vašem okolí.

13. Zvládněte to bez auta

Vzdálenosti, které jsou pěší chůzi pod 30 minut neabsolvujte autem. Ano, tenhle způsob je většinou rychlý, pohodlný a dost jsme si na něj zvykli. Nejvíc to vidíme při ranní dopravní špičce ve městech s kolonami aut, ve kterých většinou sedí jenom jeden člověk. A přitom by to v takových případech bylo kolikrát rychlejší pěšky, na kole, koloběžce‍ nebo vlakem. Vyzkoušet můžete také další alternativy jako jsou spolujízda nebo MHD.

14. Nakupujte rozumně a s plným žaludkem

Až 40 % vyhozeného jídla mají na svědomí domácnosti. Však to znáte – jdete do obchodu, máte hlad a nakoupíte první poslední. Případně využijete nějaké super akce na XXL balení nebo X+1 zdarma. Nakoupené jídlo pak nestihnete spotřebovat, a tak putuje do koše. 

Pojďte tomuhle plýtvání zamezit dodržením pár jednoduchých kroků:

  • Nakupujte vždycky s plným žaludkem.
  • Akce jsou sice výhodné, ale objektivně si zhodnoťte, jestli pro vás má smysl je využít.
  • Před nákupem si projděte lednici i spižírnu a sepište si to, co opravdu potřebujete nakoupit.
  • Dejte si do lednice box na potraviny, kterým se blíží konec spotřební lhůty a spotřebujte je jako první.
  • Jídlo skladujte tak, aby vám vydrželo co nejdéle.

15. Při nákupu dárků pamatujte, že méně je více

Zkuste je také balit recyklovaného papíru s látkovými stužkami nebo můžete také vyzkoušet japonskou metodu Furoshiki. A pokud to lze – pořizujte dárky od tuzemských výrobců. Zvlášť v této době za to budou vděční.

Bezobalové nakupování
Do práce na kole
Smysluplné nakupování jídla

16. Vánoční stromek nemusí skončit u popelnice

Až budete o příštím adventu shánět vánoční stromek, pamatujte, že nemusí o Třech králích skončit u popelnice. Pořiďte si ho v květináči nebo si stromek pronajměte. A pokud si bez řezaného stromku svátky opravdu nedokážete představit, kupte si alespoň takový, který je opatřený certifikátem FSC a po Vánocích ho zrecyklujte na štěpku, která se dá použít na záhony nebo do kamen.

17. Nandejte to jednorázovkám!

Podporujte podniky, které používají REkrabičku a když narazíte na některý, co ji ještě nemá – pošlete nám na něj tip a my ho kontaktujeme s nabídkou spolupráce.

18. Pusťte si doma do zásuvek zelenou elektřinu

Začnete tak podporovat energii z obnovitelných zdrojů a pomůžete tomu, aby se u nás dýchal čistší vzduch. „Přejít na zelenou“ zvládnete komplet online a během chvíle – stačí se podívat na internet. A cena zelené energie se od té běžné téměř neliší.

19. Zkuste pomalou módu

Zařaďte do svého šatníku nadčasové kousky, které jsou kvalitní a dlouho vám vydrží. Pomalá móda má hned několik výhod: šetří vaši peněženku, nepodporuje sweatshopy a je šetrná k životnímu prostředí.

20. Perte jednom plnou pračku

Správnou míru poznáte podle toho, že mezi prádlem a bubnem bude prostor cca na výšku dlaně. Když je pračka pro změnu napěchovaná až příliš, oblečení se moc dobře nevypere. A jestli chcete své praní dostat ještě na vyšší úroveň, začněte používat ekodrogerii.

Stromek v květináči
Zelená elektřina
Pomalá móda

21. Je vám doma zima? Nepřitápějte

Místo toho se přioblečte. Spotřeba energií při topení je totiž oblastí, která podstatně zatěžuje naše životní prostředí. Pamatujte také, že jen 1 °C navýší náklady na topení o 6 až 10 %.

22. Vyměňte papírové kapesníky za látkové

Použitý papírový kapesník se totiž nedá recyklovat a po svém použití putuje do směsného odpadu a na skládku. V tom lepším případě pak do domácího kompostu. Navíc jsou papírové kapesníčky pro vyšší komfort z nerecyklovaného papíru a mnohdy bývají v plastových obalech. Ano, při jejich výrobě se sice spotřebuje méně vody než při zpracování bavlny, ale i když se potom látkové kapesníky musí prát a žehlit, pořád jsou díky svému opakovanému použití k životnímu prostředí mnohem šetrnější.

23. Věnujte místo dárku společně strávený čas

Tenhle dárek určitě neskončí jako lapač prachu na poličce, a navíc svým blízkým dáte to nejcennější. Může jít o společný výlet, masáž nebo kulturní zážitek. Na ten si sice ještě chvilku počkáme, ale divadla, hudebníci i další umělci určitě ocení podporu. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Zvlášť pokud se pustíte do výroby vlastního dárkového poukazu. 

24. Inspirujte ostatní a doporučte jim nejen REkrabičku, ale i některý z našich eko tipů!