REkrabička a REkelímek
Zpět na články

Soumrak jednorázových plastů - už od července!

Novinky
Bára Kocmánková

Plasty kam se podíváš

Naši půdu i vodu znečišťují nejen plastové výrobky, ale také jejich menší části a mikroplasty, které se dostávají i do naší stravy a tím pádem také do lidského těla. Byla zjištěna a potvrzena kontaminace mikroplasty v našich „filtračních“ orgánech (v plicích, játrech, slinivce a v ledvinách) s tím, že přesnější dopady na náš organismus se stále zkoumají. Přítomnost plastů byla už dříve potvrzená například v balené vodě nebo i ve vzduchu. Technicky se před mikroplasty nemáme jak chránit, ale můžeme eliminovat objem plastového odpadu, který vyprodukujeme, a dané výrobky nahradit jejich udržitelnou a ekologickou variantou.

O problematice plastů v přírodě jsme například psali v tomto článku. Hromadění plastového odpadu můžete vidět na mořských plážích, kde drtivou většinou vyplaveného odpadu tvoří právě plastové výrobky na jedno použití. A nejspíš jste už slyšeli také o „Sedmém kontinentu“ – Velké tichomořské odpadkové skvrně, která je svou rozlohou 5krát větší než Německo. Výjimkou ale není plast ani v jiných částech přírody – stačí se podívat do lesů i městských parků.

Proto je více než dobrou zprávou, že dochází k celoevropskému zákazu plastových výrobků na jedno použití. Zvlášť, když je lze tak jednoduše nahradit.

Hromadění plastového odpadu můžeme vidět nejen na mořských plážích.

Tyhle plasťáky už za chvíli nepotkáte

Vzhledem k omezeným možnostem cestování do zahraničí v uplynulém roce dostala česká příroda poněkud na frak. Zaplavilo ji nejen množství turistů, ale také odpadků. Nejčastějšími upomínkami, které po sobě lidé nechávali byly plastové lahve, obaly od jídla, použitý toaletní papír a samozřejmě také roušky.

Na základě informací od Ministerstva životního prostředí se zákaz vztahuje na níže uvedené výrobky. A abyste přechod na jejich eko variantu měli snadnější, hned u nich najdete i tipy, čím je hezky nahradit!

Plastové příbory 

Vztahuje se na lžičky, vidličky, nože i jídelní hůlky. A to jak v gastru, tak třeba pro domácí použití na piknik, grilovačku nebo výlet. Vyměňte je za:

  • Klasické nerezové příbory
  • Dřevěné příbory

Brčka

Plastová brčka ze svých provozoven odstranili už i některé fastfoodové řetězce a jejich eko varianty se rozšiřují do čím dál více podniků. Tyhle plastové pomocníky snadno vyměníte za brčka z:

  • Nerezové oceli
  • Skla 
  • Kukuřice a celulózy
  • Papíru

Nemusíte se bát, že by se znovupoužitelná brčka špatně umývala. Například k těmto z  českého skla dostanete i čistící kartáček. Širokou nabídku eko brček pak najdete na e-shopu od Econea a GreenStore.

Kelímky a nádoby na nápoje

Utrum mají také všechny kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrenu. Skvělou náhradou je Otoč kelímek - náš systém vratných kelímků, kdy za zálohu dostanete šálek, který můžete vrátit v kterékoliv zapojeném podniku do téhle sítě. Případně můžete investovat do vlastního přenosného znovupoužitelného hrnku, však je jich na trhu celá řada.

Plastové příbory
Plastová brčka
Kelímky z expandovaného polystyrenu

Tyhle výrobky v regálech obchodů uvidíte už jen do vyprodání zásob.

Jednorázovky z expandovaného polystyrenu

Určitě je znáte - jídlo z nich vytéká, estetický zážitek nula a něco v nich ukrojit je taky umění. Naštěstí se s nimi setkáte už jen “do vyprodání zásob” a podniky, ve kterých se zabydlely budou muset sáhnout po jiné variantě. V této souvislosti se v médií často skloňují obaly z bioplastů, celulózy, cukrové třtiny a tak dále. Jak jsme ale psali v našem článku “Bio odpady nejsou bio (a jejich kompostování je lež)”, jediným skutečně ekologickým obalem na jídlo je ten znovupoužitelný. Například naše REkrabička, která dokáže nahradit až 400 jednorázových obalů. Na našich sociálních sítích jsme se párkrát setkali  s otázkou - proč si s sebou na jídlo raději nebrat jídlonosič, ešus nebo vlastní krabičku. To samozřejmě můžete a chválíme to! Je ale pár bodů, u kterých si troufáme tvrdit, že je REkrabička přece jen lepší:

  • Jídlo v ní krásně vypadá, dvoukomorová varianta odděluje jídlo a přílohu, a navíc se do ní i lépe servíruje.
  • Spousta podniků z hygienických důvodů obaly na jídlo s sebou zvenčí nepřijímá. REkrabičky si ale umývají přímo sami, takže mají jistotu, že byly umyty opravdu pečlivě.
  • Vlastní krabičku můžete doma zapomenout a málokomu se jí chce nosit v tašce do práce z práce celý den. REkrabičku si ale za vratnou zálohu jednoduše půjčíte v daném podniku a pak ji zase vrátíte. Nebo kdekoliv jinde v rámci naší partnerské sítě.

Jednorázové obaly z expandovaného polystyrenu dostaly stopku.

Vatové tyčinky do uší

Zabydlely se v nejedné koupelně, takže není divu, že se ročně vyrobí 1,5 miliardy vatových tyčinek na jedno použití. Ale s tím je konec. Čím známé „uchošťoury“ nahradit? 

  • Ekologickými tyčinkami z papíru a biobavlny (například od Tierra Verde).
  • Znovupoužitelnými tyčinkami se silikonovou špičkou. Ty jednoduše použijete, umyjete mýdlem a uložíte do jejich pouzdérka. Pořizovací cena je o něco vyšší, ale vzhledem k jejich znovupoužitelnosti se vám tahle investice vrátí.

Zákaz se dále vztahuje i na jednorázová plastová míchátka nápojů, plastové talíře, plastové tyčinky pro uchycení balónků a kompletní zákaz platí pro výrobky z oxo-rozložitelných plastů. Na celou řadu dalších plastových výrobků na jedno použití pak bude kladen důraz na snížení jejich spotřeby a zajištění jejich pečlivější a důslednější recyklace.