Hlavní přínosy spolupráce s REkrabičkou
- 100% náhrada jednorázových obalů
Mendelova univerzita se zcela zbavila nerecyklovatelných menuboxů a REkrabičky využívá pro všechny typy jídel – bez kompromisů na komfortu nebo na kvalitě.
- Plynulý přechod bez komplikací
Zavedení REkrabiček proběhlo hladce. Strávníci si nový systém rychle osvojili, a to i přes vyšší zálohu oproti ceně některých jídel.
Po více než roce a půl používání došlo k minimálnímu poškození. REkrabička jednoduše obstojí i v náročném každodenním provozu, jako jsou vysokoškolské menzy.
Jaký byl hlavní důvod ke změně?
Motivace byla jasná: být ekologičtější. Zároveň však bylo důležité zajistit, aby jídlo neztratilo na kvalitě. “Jednorázové obaly nebylo možné efektivně recyklovat ani kompostovat, některé materiály jsou navíc hodně nepraktické, jídlo se do nich vsakuje, což se nelíbilo zase strávníkům,” říká František Ostřížek, vedoucí stravovacího střediska Mendelovy univerzity.
Nejsou řešením vlastní krabičky?
“Co se týče používání vlastních krabiček, tam je zase komplikace s hygienou, a tak jsme od nich museli upustit. Jedinou výjimkou bylo období COVIDu, ale to už je naštěstí dávno za námi.”
Proč zrovna REkrabička?
“Pro REkrabičku jsme se rozhodli právě díky její kvalitě. Neprotéká, nenasakuje jídlo a studentům i zaměstnancům se s ní pohodlně manipuluje. I zavedení do oběhu proběhlo bez problémů – rychlá domluva i dodání.”
Jaké byly první reakce?
“Aby byl přechod co nejpohodlnější, REkrabičky se v menzách Mendelovy univerzity nejdříve objevily po boku jednorázových menuboxů.
Byly určité obavy, že bude dělat problém záloha 80 Kč, což je více, než stojí některá dotovaná jídla. Strávníci si ale REkrabičky rychle oblíbili a nerecyklovatelné obaly se přestaly používat úplně.”
Jak jste s REkrabičkou spokojeni dnes?
“Za více než dva roky spolupráce nebyla potřeba výměna kvůli opotřebování – materiál je opravdu odolný. REkrabičku doporučuji všem zařízením, která chtějí dát sbohem zbytečnému odpadu a poskytnout jedlíkům chuťový zážitek i z jídla s sebou.” dodává František.