Rekrabička a REkelímek
Zpět na články

Nemocnice Na Homolce přešla na REkrabičky

Case study
Bára Kocmánková

Proč je REkrabička v Nemocnici Na Homolce důležitá? 

V této nemocnici pracuje 1 750 zaměstnanců ve směnném provozu, kteří nemají vždy dostatek času, aby se najedli v jídelně. Sestry, lékaři a ostatní personál  proto dávají přednost jídlu s sebou, které si mohou sníst podle potřeby a provozu na daném oddělení. A právě pro ně je vhodná REkrabička – vratný obal na jídlo.  

Pro REkrabičku se  nemocnice rozhodla z několika důvodů:

  • Ekologie – hlavním motivem pro změnu byla neekologičnost jednorázových menuboxů a dříve i polypropylenových krabiček s víčkem, které není možné recyklovat, takže končí na skládce či ve spalovně. Nemocnice chtěla snížit nejen množství vyprodukovaného odpadu, ale i výdaje za jednorázové obaly, které byly mnohonásobně vyšší, než u současných REkrabiček.
  • Komfort – jednorázové obaly byly neforemné, jídlo z nich vytékalo a špatně se i jedlo. Oproti tomu REkrabička strávníkům nabízí příjemný uživatelský komfort jak při jídle, tak při manipulaci se samotnou krabičkou.
  • Rychlost výdeje – do REkrabiček se jídlo servíruje mnohem pohodlněji a rychleji. Jednorázové menuboxy se dle zkušeností kuchařů kroutily, padaly, a pokud jste do nich vložili horký řízek z fritézy, mohli jste se „těšit“ i na chuť a vůni polystyrenu. Díky průhlednému víčku navíc obsluha u pokladny ihned pozná, jakou položku má z menu účtovat.  
  • Úspora financí a prostoru – REkrabička vychází oproti jednorázovým menu boxům nejen finančně výhodněji, ale navíc pomůže v provozu ušetřit také prostor.

“REkrabičku u nás máme od dubna 2021. Za rok jsme použili 72 062 cyklů krabiček, což je 19,2 palet menuboxů. Tím, že jsou REkrabičky celkově skladné a dají se pohodlně složit do sebe, výrazně šetří místo,“ říká Miroslav Krotký, vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce.

  • Snížení a lepší využití pracovní zátěže – v případě menuboxů bylo nutné neustále objednávat nový materiál, který bylo potřeba svážet, skladovat a po použití jednorázových obalů také vynášet. Všechny tyto nadbytečné úkony s REkrabičkou odpadají.  

Zdroj foto: Nemocnice Na Homolce

Jak přechod na REkrabičku prožívali zaměstnanci

Před zahájením spolupráce se v Nemocnici na Homolce konala informační schůzka vrchních sester svolaná náměstkyní ošetřovatelské péče. “Na společné schůzce se vrchní sestry téměř jednoznačně shodly na tom, že chtějí od jednorázových obalů přejít k REkrabičce. Zvláště mladší kolegyně poukazovaly ne neekologičnost menuboxů. Nakonec se k nim přidala i generace starší, která dříve k třídění a ekologii nebyla příliš vedena, nechala se mladou vlnou strhnout, a stále na ní jede. Celkově tedy naši zaměstnanci tuto změnu přijali velmi pozitivně,” dodává Miroslav Krotký.

Jak to funguje v praxi

Nemocnice Na Homolce svým zaměstnancům za použití REkrabičky účtuje poplatek tři koruny a zálohu 80 korun, které se nemohou připočítat k ceně oběda, a zároveň není možné tuto částku dotovat. V případě jednorázových obalů se zaměstnancům za každý menubox nevratně účtovalo 10 korun.

S použitou REkrabičkou zaměstnanci nesmí vstoupit do prostor pro výdej jídla. Proto krabičku odevzdají u pokladny, kde jim ji pokladní zpětně naúčtují na zaměstnanecké konto, čímž se záloha 80 korun stornuje. Kuchař jim pak oběd naservíruje do čisté, průmyslovou myčkou ošetřené REkrabičky.

Zdroj foto: Nemocnice Na Homolce

Přísná hygienická pravidla

V nemocničním prostředí je nutné splňovat přísná hygienická kritéria, která jsou u jednorázových obalů rozhodně diskutabilní. Oproti tomu REkrabička disponuje všemi odpovídajícími certifikáty, které prokazují její zdravotní nezávadnost a vysokou kvalitu, díky kterým se může používat i v nemocničním provozu.