Rekrabička
Zpět na články

Jak doma zbytečně neplýtvat potravinami

Tipy
Bára Kocmánková

Pravidla správného nakupování

Chcete nakupovat šetrně a smysluplně? Začněte dodržovat pár jednoduchých pravidel:

Nákupní seznam je základ

Než vyrazíte do obchodu, projděte si spižírnu i ledničku a sepište si chybějící základní potraviny. Pomůže i to, když si sestavíte jídelníček na několik dní dopředu a nakoupíte i podle něj. Držte se také pravidla, že je lepší nakupovat méně a častěji, než dělat jeden velký nákup na dva týdny dopředu a vyhodit potraviny, které nezvládnete spotřebovat. A aspoň si cestou do obchodu protáhnete tělo.

Do obchodu jen s plným žaludkem

Však to znáte – hlad má velké oči. Pokud do obchodu vyrazíte nenajezení, ve vašem košíku skončí víc potravin, které ve finále nestihnete sníst.

Nenechte se zlákat všemi výhodnými akcemi

Akce typu 3+1 zdarma sice vypadají na první pohled lákavě, ale ne vždy se vám musí vyplatit. Objektivně zhodnoťte, jestli jste schopní dané potraviny zkonzumovat včas nebo je případně uskladnit tak, aby se vám doma nezkazily.

Nakupujte s rozvahou a nákupním seznamem

Zapeklitá spotřební data

Na balených potravinách se setkáváme se dvěma pojmy, a to „spotřebujete do“ a „minimální trvanlivost“. Málokdo ovšem ví, co přesně znamenají, a proto potraviny často a zbytečně končí v koši. Pojďme si v tom udělat jasno.

Datum použitelnosti = SPOTŘEBUJTE DO

Tento pojem najdeme u potravin, které jsou čerstvé a rychle se kazí, takže mají docela krátkou trvanlivost. Po uplynutí této doby se daný produkt už nesmí prodávat v obchodě, ale pokud ho máte doma a nevidíte nebo necítíte nic podezřelého, můžete ho sníst. Stačí například k prošlému jogurtu přivonět, ochutnat a pokud nic závadného necítíte, není důvod k tomu dané jídlo vyhodit.

Jedná se například o:

  • Chlazené maso
  • Mléčné výrobky
  • Ryby

Datum minimální trvanlivosti (DMT) = MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST DO

DMT najdeme u potraviny, které mají delší životnost a nepodléhají rychlé zkáze. Můžou se prodávat, viditelně označené, i po uplynutí trvanlivosti. Dají se konzumovat bez problému, jejich výrobce pouze nezaručuje jejich chuťovou a výživovou kvalitu.

Jedná se například o:

  • Čaje
  • Sušenky
  • Těstoviny
  • Zavařeniny

Udělejte si jasno ve spotřebních datech potravin

Skladování potravin ve spíži

Správné uskladnění potravin ve vaší spíži je dalším důležitým bodem.

Řazení podle data spotřeby

Plechovky, mouky, těstoviny i konzervy si seřaďte podle data jejich spotřeby. Vepředu na očích mějte ty, které je potřeba zkonzumovat nejdříve.

Pozor na škůdce

Nenechávejte mouku, krupici nebo ovesné vločky jen tak v sáčku. Přesypejte je do uzavíratelných nádob a ideálně uskladněte na tmavé místo. Nemusíte hned kupovat designové dózy, bohatě vám stačí klasické omniovky.

Potraviny, které patří do spíže

Podívejte se na seznam potravin, které byste měli skladovat ve spíži. Některé z nich často dáváme do ledničky, ve které tak zbytečně zabírají místo.

  • Brambory – v teplotách pod 3 až 4 stupně C můžou začít sládnout. Patří tedy do sklepa nebo do spíže, kde je skladujte na tmavém místě, aby nezačaly klíčit.
  • Cibule – v lednici by vám zplesnivěla. Pokud máte načatou cibuli, můžete ji dát do ledničky, ale je nutné ji rychle spotřebovat.
  • Citrusy – pochází z teplého klimatu a tím pádem jim lednička nedělá dobře. Rychleji v ní měknou a začnou plesnivět. To stejné platí také pro banány.
  • Rajčata, papriky – těm vyhovuje pokojová teplota. Nejlépe je tedy nechejte v teplejším místě spíže nebo na kuchyňské lince.
  • Salátová okurka, lilek – obsahují hodně vody a nízké teploty jim nedělají dobře.
  • Olivový olej – v chladu se může zakalit a zhoustnout. Proto mu je nejlépe ve spíži na tmavém místě.
  • Kečup, hořčice – v lednici nám zbytečně zabírají místo. I otevřené bez problémů zvládnou pokojové teploty, protože obsahují hodně octa, který je konzervuje (jeho přítomnost a množství zkontrolujte na etiketě).
  • Čokoláda – při nízkých teplotách začíná hořknout. Skladujte ji tedy při pokojové teplotě a v temnu, protože na světle začíná šednout díky vystupujícímu tuku.
Olivový olej
Kečup a hořčice
Rajčata a papriky

Potraviny, které patří do spižírny

Skladování potravin v lednici

Dáváte potraviny do ledničky, jak vás zrovna napadne? Pak berte na vědomí, že jim takhle můžete snížit životnost. Do každého poschodí lednice i kastlíku totiž patří něco jiného, podle toho, jaká vlhkost v daném místě je. Přesně tak – vlhkost je totiž v každém místě ledničky jiná. Obecně platí, že čím nižší přihrádka, tím vyšší vlhkost v ní panuje.

Zásuvky

V zásuvkách ve spodní části ledničky je vlhkost nejvyšší. Patří sem tedy zelenina (hlavně košťálová a listová) a ovoce.

Přihrádky nad zásuvkami

Tohle je to správné místo pro syrové maso, šunku a salámy. Jestli kupujete vážené salámy, přendejte je do plastové uzavíratelné krabičky.

Prostřední přihrádka

Sem patří jogurty, sýry a další mléčné výrobky. Sýry určitě skladujte v sáčku, pod poklopem nebo v uzavíratelné plastové krabičce. Platí to zvlášť pro ty krájené a aromatické.

Horní police

Do této části ukládejte vychladlá vařená a pečená jídla nebo například dezerty. Dále otevřené marmelády a konzervy.

Dvířka

Ve dvířkách skladujte nápoje, otevřené kompoty, máslo a dresinky. Často tady bývá i držák na vajíčka. Pokud ho máte – používejte ho a vajíčka do něj hned po nákupu vyskládejte z papírového obalu. Ten by se totiž mohl stát vítaným útočištěm mikroorganismů a kontaminovat tak další potraviny.

Tip

Dejte si do ledničky i speciální krabičku, do které umístíte potraviny, které se musí sníst co nejdříve. Budete je mít hezky na očích a určitě je tak nezapomenete spotřebovat.

Skladování potravin v lednici

Další zajímavé informace k tomuto tématu najdete zde: