REkrabička a REkelímek
Zpět na články

Eko tipy pro vaše letní aktivity

Tipy
Anna Venkrbcová

Vyrazte k vodě připravení

K létu koupání prostě patří. Je to často jediný způsob, jak přežít nesnesitelná horka. Vyrážíme na koupáky, přehrady nebo za vodou do lomů. Jenže po pořádné zábavě a pohybu člověku vyhládne, a tak jdeme do klasických stánků s občerstvením. V těch se většinou jídlo podává v jednorázovém nádobí, kvůli kterému pak vzniká zbytečný odpad. Myslete dopředu a vezměte si s sebou svačinu, díky které budete šetřit nejen planetu, ale i svou peněženku. Pokud ale přeci jen toužíte po langoši, párku v rohlíku nebo hranolkách, vezměte si z domu vlastní nádobí a poproste obsluhu, aby vám jídlo naservírovala do něj. To samé platí například o chlazeném pivku nebo limonádě - i tu vám mohou přece dát do vlastního znovupoužitelného kelímku.

Udělejte si svačinu sebou. Budete tak chránit jak planetu, tak svou peněženku.

Uspořádejte grilovačku

Co by to bylo za léto bez grilovačky? Ať už jste masožravec, vegetarián nebo vegan, je jasné, že si to s kamarády parádně užijete. Myslete ale i na to, že se obejdete bez jednorázového nádobí, kelímků i příborů, a že pivo můžete koupit ve vratných lahvích místo v plechu.

Dodržujte pitný režim

Posledním bodem je dodržování pitného režimu. Slyšíte to všude, ale málokdo vám řekne, ať si sebou všude nosíte vlastní termosku, která vám vodu udrží déle studenou. Nejen že to je ekologické a nekupujete tak zbytečné plastové láhve, ale řekněme si upřímně - chlazená voda chutná v létě tak nějak líp.

Ukliďte vaše oblíbené místo

I v létě se občas můžete nudit. Tak tenhle stav využijte, vezměte pytel na odpadky, rukavice a vyrazte uklidit třeba vaše oblíbené místo. Uvidíte, že smetí najdete bohužel mnoho, někdy víc než byste čekali. Nechcete na to být sami? Připojte se k neziskové komunitě Trash Hero, která pořádá pravidelné úklidy hned na 162 místech v 15 zemích světa.

TIP: Za pět takových úklidů dostanete typické žluté Trash Hero tričko!

Uspořádejte grilovačku
Dodržujte pitný režim
Ukliďte vaše oblíbené místo

I při svých oblíbených letních aktivitách můžete myslet na životní prostředí.

Nezapomínejte se mazat

Zkuste třeba opalovací kosmetiku Amazinc!

Říká se, že kdo maže, ten jede. V létě to platí dvojnásob, protože UVA a UVB záření může při delším pobytu na slunci ohrožovat naše zdraví. Podporujeme tak předčasné stárnutí pokožky, poškození zraku nebo rakovinu kůže. Kvůli tomu používáme opalovací krémy, které nás před škodlivým zářením chrání pomocí UV filtrů. Většina z běžně dostupných krémů ale obsahuje chemické UV filtry, které jsou všechno jenom ne zdraví prospěšné. Věděli jste ale, že existují i ekologické opalovací krémy? Ty obsahují přírodní látky a minerální UV filtry bez nanočástic. Neškodí tak ani vašemu zdraví, ani přírodě.

Američtí dermatologové publikovali na stránkách prestižního časopisu Americké lékařské společnosti JAMA studii, která prokázala, že prostřednictvím chemických filtrů pronikají do krve některé substance. „Jde o avobenzon, oxybenzon, octocrylen a ecamsul,“ uvádí Pucci Romano, prezident Mezinárodní asociace ekodermatologie. „Tyto látky jsou narušiteli endokrinního systému, jak u mořské fauny, tak u lidí. Proto je třeba vybírat si takové opalovací krémy, které respektují životní prostředí i naši pleť.“, dodává.

Nezapomínejte, že každá snaha se počítá! Jde hlavně o to užít si léto s kapkou té zodpovědnosti k životnímu prostředí. 😊

Zdroje:

Ve světě už vyžadují ekologické opalovací krémy

Econea: Přírodní opalovací péče

Trash Hero